August 12, 2015

Συχνές Ερωτήσεις

“Είμαι πολύ μεγάλος για να ξεκινήσω;”

Η ηλικία δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Αυτό που λέμε είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να περπατήσει μπορεί να κάνει και Krav Maga. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά ισχύει, αφού οι τεχνικές του συστήματος αποτελούνται από απλές κινήσεις, προσαρμοσμένες στις φυσικές αντιδράσεις του ανθρώπου.

“Είναι η πρώτη φορά που κάνω πολεμικές τέχνες. Θα έχω πρόβλημα;”

Αντιθέτως. Για έναν εντελώς αρχάριο είναι πολύ ευκολότερο. Ο ενδιαφερόμενος που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στις πολεμικές τέχνες είναι ένας άγραφος πίνακας, όπου ο εκπαιδευτής ξεκινά να γράφει κατευθείαν τις κινήσεις του Krav Maga. Από την άλλη, εκείνος που έχει ήδη γνώσεις από κάποιο άλλο σύστημα θα χρειαστεί ένα διάστημα για να προσαρμόσει αυτά που ήδη ξέρει.

“Πώς ξέρω ότι αυτό που διδάσκετε στη σχολή σας είναι αυθεντικό Krav Maga;”

Δεν το ξέρετε. Θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας και να δείτε ποιά είναι η IKMF. Υπάρχουν πολλές ομοσπονδίες που υποστηρίζουν ότι αυτές είναι αυθεντικές και καμία άλλη. Η αλήθεια είναι (και μετά από λίγη έρευνα θα το δείτε και εσείς) πως η IKMF είναι η ομοσπονδία που ίδρυσε ο ίδιος ο Imi Lichtenfeld, ο δημιουργός του συστήματος, με σκοπό την εξάπλωση αυτού σε όλο τον κόσμο. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε το επίσημο site της IKMF: The Official Site. Εκεί μπορείτε να δείτε την παρουσία της IKMF σε όλο τον πλανήτη καθώς και το πλήθος των σεμιναρίων που γίνονται συνέχεια.

“Δεν έχω καθόλου καλή φυσική κατάσταση. Μπορώ να ξεκινήσω;”

Φυσικά και ναι. Ένα ταξίδι 1000 βημάτων ξεκινάει πάντα με το πρώτο. Στο Krav Maga η προπόνηση είναι έτσι διαμορφωμένη ώστε να μπορεί να ασκηθεί ο καθένας. Ο κάθε ασκούμενος ανταγωνίζεται τον εαυτό του και συμμετέχει μέχρι εκεί που πιστεύει ότι είναι τα όριά του. Κανείς δεν θα σας πιέσει να κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που μπορείτε. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όσο περνάει ο καιρός θα βλέπετε τη φυσική σας κατάσταση και την αυτοπεποίθηση σας να βελτιώνονται.

Έχω έναν τραυματισμό (γόνατο, χέρι). Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα;”

Άν ο γιατρός σας έχει δώσει την άδεια να παίρνετε μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες τότε μπορείτε να ξεκινήσετε. Επίσης δεν θα το επιδεινώσετε αφού δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σωστό και ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των ασκήσεων.

“Πριν ξεκινήσω μπορώ να κάνω ή να δω ένα μάθημα;”

Φυσικά και ναι. Αυτό που παροτρύνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους είναι να φορέσουν φόρμα και μπλουζάκι και να έρθουν να κάνουν ένα δοκιμαστικό μάθημα χωρίς καμία υποχρέωση.

“Χρειάζομαι εξοπλισμό για να ξεκινήσω; Έχω ακούσει ότι είναι πολύ ακριβός.”

Αυτό δεν ισχύει. Για να ξεκινήσετε δεν χρειάζεται εξοπλισμός. Αυτό που εμείς παροτρύνουμε τους μαθητές μας είναι να προμηθευτούν ένα σπασουάρ (προστατευτικό της βουβωνικής χώρας). Αυτό είναι το πιο σημαντικό για έναν ασκούμενο στο Krav Maga και η αξία του δεν ξεπερνάει τα 10 ευρώ.

“Είναι μια γυναίκα ικανή να αμυνθεί απέναντι σε έναν άντρα;”

Μία αγαπημένη μου φράση είναι “όλες οι γυναίκες γεννήθηκαν όμοιες, μετά κάποιες έμαθαν Krav Maga”. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει ένας άντρας και δεν μπορεί μία γυναίκα. Το Krav Maga δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι τεχνικές του στηρίζονται στις φυσικές αντιδράσεις και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη δύναμη για να εκτελεστούν. Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γυναίκες έχουν ένα πολύ ισχυρό πλεονέκτημα, αυτό του αιφνιδιασμού. Όταν λοιπόν ο άλλος σε υποτιμάει σου ανοίγει όλο το δρόμο να τον χτυπήσεις σε κάποιο ευάλωτο σημείο και να τρέξεις προς ασφαλές μέρος.

“Πόσο γρήγορα θα μάθω;”

Αυτή είναι μία πολύ καλή ερώτηση που δεν μπορεί κάποιος να την απαντήσει με συγκεκριμένο τρόπο. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ο χρόνος απόκρισης στα ερεθίσματα που λαμβάνει είναι διαφορετικός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και μετά από μία μόνο προπόνηση θα είσαστε ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος. Κατά μέσο όρο οι μαθητές είναι σε θέση να μπορούν να δώσουν μία πολύ καλή μάχη στους 6 μήνες.